torsdag 29 maj 2008

Dialektalt


Webbutfrågningar är lite småfåniga, men KvP:s dialekttest kunde jag inte motstå. Var rätt stolt över mitt skånska ordförråd efter ett drygt decennium tillsammans med pågen.

Nu är jag dock inte lika självsäker ...

"Du fick 5 rätt av 10 möjliga Du är helt ok, faktiskt ganska imponerande!"

Eller hur? Säg som det är; jag suger fidd.

Hur gick det för er?

4 kommentarer:

Tjockalocka sa...

Ah, jag fick 8 av 10, och jag ÄR ju skåning med en mormor som levererade skånska uttryck på löpande band (jag samlar dom i datorn när jag kommer på dom).

Ärligt talat, det där var ingen sydvästskånska! Säkert nån sorts inavlad österlensvariant, för jag kände inte igen nästan något av orden trots att jag kunde gissa dom flesta.

Du behöver inte känna dig sänkt alltså! ;-)

Jos sa...

Underbart att du samlar mormors uttryck! Vilken kulturskatt.

Och tack, det värmer att jag inte behöver gå under jorden. Maken fick dock vatten på sin kvarn. Han gillar inte min skånska för nybörjare. Tror att jag ironiserar eftersom han tycker att jag överdriver något frrrouktansvaeärrrt. Medan hans uppsvenska försök är det värsta hån man kan höra. (Tycker jag.)

Tjockalocka sa...

Förmodligen min uppsvenska också. Som sagt så pratade våra barbiedockor "uppländska"!

Jos sa...

Fantastiskt! Uppsalabarbies. Jag fick aldrig ha någon sån.

Men jag blir så nyfiken. Var det bonduppländska, från slätten, med tjocka L och halva ord? Eller mer akademiskt uppsalamål? Det finns en viss distinktion, även om båda varianterna är rätt avskyvärda.