onsdag 4 februari 2009

Ankdammen del 3


Ankdamm, litografi av Lasse Åberg


Tillfälligheter? Sammanträffanden?
En liten värld? Eller horisontell?

Jag vet inte längre.
Här kommer, helt oväntat, del tre av ankdammshistorien.

Vi var hemma hos goda vänner, delaktiga i nämnda ankdamm, nu nyinflyttade i pittoresk tjugotalsvilla. Kom att tala om att köpa läge eller köpa drömhus. Och huruvida man är asfaltsblomma, radhussvensson eller villavän.

Mannen min berättar om sin favoritexkollega, uppvuxen i Vasastan, som flyttade till världens ände men höll på att förlora förståndet och familjen och därför tog med sig livet hem igen. Till mammas gata. Frid och fröjd. Och barnvakt på nära håll som perfekt bonus.

Vännerna gillar historien och berättar att farmor gjort samma sak men precis tvärtom. Köpt gigantiskt hus i yttepytteby i lantlig idyll, dock vid vägs ände. Med böljande fält, hästar, skog och bilskrot som närmaste grannar.

Det låter bekant, så vi jämför historierna och inser att de har förbluffande många likheter. Och självklart - mikromjukisens underbara fd chef har sålt sitt hus till min exjobbarkompis svärmor. Hur stor är sannolikheten för det?

Och vilka är oddsen på att vi som inte träffat våra gamla seglarvänner på ett par år skulle börja nysta i just den historien?

Min tes prövas hårt.

Inga kommentarer: